Αποφάσεις συνέλευσης για το προσφυγικό και μεταναστευτικό στην Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια

1. Συγκροτήθηκε η «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες», η οποία θα οργανώσει τις δράσεις της σε δυο επίπεδα:

α) Οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης με τη φυσική παρουσία των αλληλέγγυων στην πλατεία Βικτωρίας και όπου αλλού βρίσκονται οι πρόσφυγες

β) Άσκηση πολιτικής πίεσης προς τις αρχές για άμεσες λύσεις στα προβλήματα και τις ανάγκες των οικονομικών και πολιτικών προσφύγων, περιφρούρηση των προσφύγων από οποιεσδήποτε πιθανές αντιμεταναστευτικές βαρβαρότητες (ρατσιστικές και κατασταλτικές).

2. Προκειμένου να μπορέσει να οργανωθεί η έμπρακτη αλληλεγγύη στην πλατεία Βικτωρίας σε ένα πρώτο στάδιο:
Α) κρίνεται απολύτως απαραίτητη η άμεση επικοινωνία με τους πρόσφυγες, ώστε να καταγραφούν τα προβλήματα και οι ανάγκες τους και να ενημερωθούν για τα δικαιώματα τους.
Β) είναι πολύ σημαντική η σύνδεση των προβλημάτων των προσφύγων με εκείνα των κατοίκων της περιοχής, με άμεσο στόχο την δημιουργία κλίματος αλληλεγγύης και συνύπαρξης.
Γ) Από την Κυριακή (6/3) και κάθε ημέρα, με δυο βάρδιες (11.00-15.00 και 18.00-22.00), θα είμαστε παρόντες και παρούσες με τραπεζάκι πάνω στην πλατεία Βικτωρίας.

Καλούμε:
α) όλους τους αλληλέγγυους-ες σε συντονισμό μαζί μας και παρουσία τους στις βάρδιες.
β) τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που μπορούν να βοηθήσουν στην διερμηνεία και στην επικοινωνία με τους πρόσφυγες, να συμμετέχουν στις βάρδιες.
γ) όσους-ες θέλουν να προσφέρουν πράγματα για τους πρόσφυγες, να τα φέρνουν, όσο είναι δυνατό, στις ώρες των βαρδιών, στο τραπεζάκι της αλληλεγγύης, ώστε να κατανέμονται με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
δ) μετά την εκτίμηση της κατάστασης και την καταγραφή των αναγκών των προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας, θα υπάρχει λίστα καθημερινά με πράγματα, τα οποία θα συγκεντρώνονται σε συγκεκριμένους χώρους (είτε κατευθείαν στην πλατεία Βικτωρίας, είτε στην Κατάληψη της Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια).

Η επόμενη συνάντηση για την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης και την προετοιμασία του χώρου αποθήκευσης των πραγμάτων, θα είναι την Κυριακή 6/3 στις 19.00 στην κατάληψη Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια.

Η επόμενη ανοιχτή συνέλευση της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης στους Οικονομικούς και Πολιτικούς Πρόσφυγες, θα γίνει την Παρασκευή 11/3 στις 19.00 στην κατάληψη Τσαμαδού 15 στα Εξάρχεια.

Ακολουθεί το αρχικό κείμενο καλέσματος:

Εδώ και αρκετούς μήνες η Ευρώπη γράφει ακόμη μία σκοτεινή σελίδα στην ιστορία της. Έχοντας να αντιμετωπίσει το μεγαλύτερο μεταπολεμικά κύμα εισόδου προσφύγων μέσα στα γεωγραφικά της όρια, απάντησε –από τη σκοπιά των κρατών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης- με εγκατάλειψη κάθε ανθρωπιστικής αρχής, κάθε δικαιώματος που προκύπτει από τη συνθήκη της Γενεύης, με όργιο καταστολής, ρατσισμού και βαρβαρότητας. Κλειστά σύνορα, φράχτες, συρματοπλέγματα, πλαστικές σφαίρες, στρατόπεδα κράτησης και πνιγμοί είναι η υποδοχή της «πολιτισμένης» δύσης σε ανθρώπους κυνηγημένους από πολέμους και δικτατορίες που σε μεγάλο βαθμό η ίδια στήριξε και ανέχθηκε.

Στην Ελλάδα, χώρα πρώτης υποδοχής των προσφύγων στην Ευρώπη, η κατάσταση δεν είναι πάρα πολύ διαφορετική. Τα χερσαία σύνορα παραμένουν –παρά τις πρότερες δεσμεύσεις της «πρώτης φοράς αριστερά» κυβέρνησης- κλειστά και περιφραγμένα, ασφαλές πέρασμα δεν υπάρχει, η κρατική μέριμνα είναι εντελώς πρόχειρη και ανεπαρκής, οι φασιστικές πρακτικές, σαν αυτές που είδαμε στα Γιαννιτσά, την Κω και αλλού, παραμένουν ατιμώρητες και γίνονται ανεκτές.

Απέναντι σε όλα αυτά ένα τεράστιο, ανατριχιαστικά συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης έχει ξεσπάσει στην ελληνική κοινωνία. Είναι, χωρίς καμία υπερβολή, εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν συνδράμει με κάθε τρόπο τους πρόσφυγες -με όποιον τρόπο μπορούν. Γυναίκες και άνδρες, κάθε ηλικίας, άνθρωποι που υποφέρουν από την ανεργία και τις συνέπειες των εγκληματικών πολιτικών της κρίσης, αναγέννησαν με τη στάση τους την ελπίδα, όχι μόνο για τους πρόσφυγες αλλά και για όλες και όλους εμάς που ζούμε στην Ελλάδα της κρίσης και της επίθεσης του Κεφαλαίου.

Εκτιμάμε ότι αυτή η αλληλεγγύη χρειάζεται να αποκτήσει οργανωμένα χαρακτηριστικά, αλλά και να αποκτήσει έναν συνεκτικό πολιτικό και κοινωνικό λόγο που να θέσει στο προσκήνιο τις ανάγκες των προσφύγων, μετατρέποντάς τις σε ένα μαζικό διεκδικητικό κίνημα, αλλά και αναβαθμίζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράζεται.

Για το λόγο αυτό, οι συλλογικότητες που υπογράφουμε, καλούμε σε ανοιχτή συνέλευση, την Παρασκευή 4 Μαρτίου, στην Κατάληψη της Τσαμαδού 15, προκειμένου να συζητήσουμε την οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης γύρω από τους παρακάτω άξονες:

-Περιφρούρηση και οργάνωση των ανοιχτών χώρων όπου ζουν πρόσφυγες (Βικτώρια, λιμάνι του Πειραιά κ.ά)
-Συντονισμός της αλληλεγγύης που εκφράζεται με αυθόρμητο τρόπο
-Πρωτοβουλίες για το άνοιγμα των συνόρων και μέχρι τότε για την εξασφάλιση ανοικτών αξιοπρεπών κέντρων φιλοξενίας και όχι κράτησης των μεταναστών και των προσφύγων
-Αμεση αντιμετώπιση των φαινομένων φασιστικής βαρβαρότητας

ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ – Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Αναρχοσυνδικαλιστική Πρωτοβουλία Ροσινάντε
Αντιεξουσιαστική Κίνηση
ΑΡΕΝ
Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση
Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα
Δικτύωση για τη Ριζοσπαστική Αριστερά – ζωή μετά
ΟΝΡΑ – Ανασύνθεση
Τα Πίσω Θρανία
Στέκι Μεταναστών

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s