Σχετικά με την επίθεση σε μέλη του Κ ΒΟΞ

Είναι γεγονός ότι η περιοχή των Εξαρχείων αποτέλεσε διαχρονικά και συνεχίζει να αποτελεί έναν χώρο που παρά τις αντιφάσεις του, εμπεριέχει έντονα το χαρακτήρα της πολιτικής-πολιτιστικής και αξιακής διαφορετικότητας, όντας ένας χώρος πολιτικής ζύμωσης αλλά και κινηματικής εγρήγορσης. Πεδίο ανάπτυξης ριζοσπαστισμού, εδώ και μισό αιώνα είναι ένα σημείο αναφοράς για όλους και όλες…

..Και κάπως έτσι θα έπρεπε να τελειώνει η όποια αναφορά στην περιοχή των Εξαρχείων, αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα έχει και άλλες πτυχές.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων εδώ και καιρό, αντιμετωπίζουν την προσπάθεια της μαφίας να επιβάλλει τον έλεγχο της στην καθημερινότητα. Εμπόριο ναρκωτικών στην πλατεία, μπραβιλίκια, σεξισμός και τρανσφοβία, δολοφονικές επιθέσεις χωρίς λόγο και αφορμή.

Με αφορμή την πρόσφατη επίθεση μαχαιροβγαλτών σε μέλη της Κατάληψης Βοξ, ανοίγει ξανά η συζήτηση για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου φαινομένου, που δεν είναι καινούριο, και προφανώς συμβαίνει με τις ευλογίες και την υποστήριξη της ελληνικής αστυνομίας, όποια και αν είναι η πολιτική της διοίκηση. Δεν μπορούμε να περιμένουμε και πολλά απο την πολιτεία, ίσως να μην χρειάζεται κιόλας. Είναι όμως ζητούμενο να σταλθεί ένα μήνυμα που σπάει τον φόβο στην περιοχή.

Στα Εξάρχεια δεν χωράνε έμποροι ναρκωτικών, μπράβοι και μαχαιροβγάλτες, δεν χωράει η μαφία και οι πρακτικές της. Ούτε όσοι εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές στο όνομα του “κινήματος”. Η έξαρση αντικοινωνικών συμπεριφορών, είτε από τους διακινητές ναρκωτικών, είτε από άτομα «του χώρου», αντιμετωπίζεται από μεγάλο κομμάτι των πολιτικοποιημένων Εξαρχείων με αδιαφορία μέχρι να χτυπηθεί και η δική τους πόρτα.

Είναι καιρός να αναμετρηθούμε με το σύνολο των αντικοινωνικών πρακτικών, που ουδεμία σχέση έχουν με το κίνημα και την χειραφέτηση,αλλά αντιθέτως προσομοιάζουν σε απολυταρχικές και ιδιοκτησιακές λογικές με τις οποίες αναμετρούμαστε καθημερινά στο δρόμο και στη ζωή μας και δεν θα τις αφήσουμε να γίνουν “κανονικότητα” στην περιοχή μας.

Οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες μπορούν και θα προασπίσουν το δικαίωμα στην ελευθερία, στην αλληλεγγύη, στην διαφορετικότητα, σε τελευταία ανάλυση στη ζωή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s