Η νεολαία στην πρώτη γραμμή κατά του νέου ασφαλιστικού

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο αποτελεί μια εκ των μνημονιακών υποχρεώσεων που ανέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, και ψηφίστηκε διευρυμένα τον Αύγουστο του 2015. Η ανατροπή του, αλλά και η συνεπαγόμενη ανατροπή της Κυβέρνησης, είναι επιτακτική και είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί τόσο στο δρόμο όσο και στις επιμέρους πρωτοβουλίες αγώνα, σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά. Το νέο ασφαλιστικό υιοθετεί ένα ριζικά νεοφιλελεύθερο πρότυπο διοργάνωσης του κράτους, καθώς συναρτά ευθέως το ύψος της σύνταξης από τα εισοδήματα των ασφαλισμένων, ουσιαστικά καταργώντας τον δημόσιο-καθολικό τους χαρακτήρα

Ωστόσο, η νέα ρύθμιση των εισφορών έχει ειδικό βάρος για τη νεολαία, καθώς εντάσσεται σε μία σειρά μέτρων (μαθητείες, voucher, ηλικιακός προσδιορισμός κατώτατου μισθού) τα οποία καθιστούν τη γενιά μας, τη γενιά του 2006-7 και του Δεκέμβρη, σε ολοκληρωτικά χαμένη γενιά. Προφανώς για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η ισοπέδωση της νεολαίας αποτέλεσε και αποτελεί μια ακόμα “δέσμευση” προς τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών. Η υποχρέωση καταβολής εισφορών στους νέους, χωρίς ή με, πολύ χαμηλά εισοδήματα, απαγορεύει την είσοδο, ή διώχνει τις/ους νέες/ους από την όποια επαγγελματική προοπτική. Η αξία των πτυχίων, για τα οποία γενιές αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθίσταται  άνευ νοήματος με την ουσιαστική αχρήστευσή τους στην Ελλάδα, από τις απαγορευτικές εισφορές. Ταυτόχρονα , καθιστά εκ νέου, την μετανάστευση σαν μονόδρομο για πολλούς νέους και νέες.

Για μας, η μάχη του ασφαλιστικού δεν είναι ένας απλός κόμβος. Είναι μια στρατηγική επιλογή της συγκυβέρνησης, που επιλέγει να θυσιάσει μια γενιά ανθρώπων στο βωμό της “ευρωπαϊκής προοπτικής” και της “κοινωνικής σταθερότητας”, αλλά επί της ουσίας, εξυπηρετεί τα σχέδια αυτών που το καλοκαίρι έτρεμαν μπροστά στο δημοψήφισμα.

Δεν θα γίνουμε θυσία , στα χέρια κανενός “αριστερού” νεοφιλελεύθερου.

Καλούμε τους νέους και τις νέες να διεκδικήσουν το δικαίωμα στην ασφάλιση, την υγεία και την εργασία για όλη την κοινωνία.

Όλοι-ες στην πορεία του Σαββάτου 16/1/2016 12μμ στα Χαυτεία.

Ανασύνθεση

Oργάνωση Nεολαίας Ριζοσπαστικής Αριστεράς

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s